Ohjeita keräilyä aloitteleville


Tässä muutamia ohjeita..

Aivan ensimmäisenä kannattaa hankkia kunnollinen kansio tms. jossa aikoo rahoja säilyttää. Kansion sivuja ja nidottavia kehyksiä voi helposti hankkia vaikkapa Matin markasta. Enemmän rahojen säilyttämisestä tässä linkissä.

Seuraavaksi, mielellään ennen kauppojen tekemistä on hyvä kunnolla perehtyä rahojen kuntoluokitukseen, seteleiden kuntoluokitus tässä ja kolikoiden löytyy täältä. Eräs kuntoluokitukseen liittyvä asia, joka on mielestäni todella syytä painaa mieleen ja jota on syytä noudattaa: Kolikkoa ei pääsääntöisesti pidä milloinkaan luokitella paremmaksi kuin 1+ (6), ellei siinä ole yhtään lyöntikiiltoa jäljellä! Tätä näkee rikottavan esim. huuto.netissä jatkuvasti, joten jos saatte mielestänne huonomman rahan kuin ilmoitettu, niin suosittelenkin palauttamaan tälläiset kohteet myyjälle! Itse olen useampaan kertaan saanut puhdistetun rahan, joka on myyty lyöntikiiltoisena. Joten kannattaa opetella erottamaan puhdistettu ja lyöntikiiltoinen toisistaan, muuten häviää paljon! Kohteita ostaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota juuri rahan kuntoon, sillä se vaikuttaa hyvin ratkaisevasti arvoon. Hyväkuntoisten ja sitä parempien osuus kaikista olemassa olevista on yleensä vain muutaman prosentin luokkaa.

Alkujaan olisi ehkä myös hyvä valita / rajata keräilyn kohde jotenkin. Itselläni se on pääasiassa suomalaiset kolikot 1864 - 2001, vanha Ruotsi ja Venäjä. Kaikkien vuosien kerääminen on aika kova urakka, joten aloittaa voi vaikkapa pelkällä tyyppikeräilyllä vuosi keräilyn sijaan. Aiheita voi olla vaikkapa tietty maa, ajanjakso, aihe, juhlarahat, eurokolikot, tai vaikkapa tavoite saada yksi raha jokaisesta maailman maasta, jne. Pienelläkin rahalla pääsee aivan hyvin alkuun.

Hyvä olisi myös hankkia jokin luettelo, josta näkee suunnilleen minkä arvoinen mikäkin kohde on. Saattaa kyllä melko usein osoittautua tämä luettelon hankkiminen aika vaikeaksi. Kirjakaupoista voi yrittää kysellä (tarvittaessa kyllä tilaavat) tai lähistöllä olevista raha/postimerkki liikkeistä ja huutonetissäkin silloin tällöin näkee myynnissä. Jos Suomalaisista rahoista on kyse, niin kirjastossa kannattaa vierailla, yleensä löytyy jonkinlaisia luetteloita.

Sitten ei muuta kuin rahoja etsiskelemään, netistäkin löytyy ainakin 3 suomalaista osto/myynti paikkaa, joita löytyy etusivulla olevista linkeistä.. Kannattaa kuitenkin harkita kohteita tarkoin. Hinnat ja kuntoluokitus vaihtelevat aika paljon eri myyjien välillä. Mukaan mahtuu myös myyjiä, joilla ei valitettavasti ole mitään käsitystä kuntoluokituksesta ja toisilla taas hinnoittelu on reippaasti yläkanttiin. Suositeltavinta on ainakin aluksi ostaa vain luotettavista lähteistä. Esimerkiksi huutonetissä on helppo tarkistaa mitä kyseinen myyjä on aikaisemmin myynyt ja katsoa niistä saadut palautteet. Älkää antako myöskään suuren palutemäärän vaikuttaa, muutaman negatiivinen, niin ei kannata ostaa! Jos rahat ovat menneet hyvin kaupaksi, niin silloin voi yleensä lähtöhinnoilla ostaa. Mikäli taas ei, niin todennäköisesti syynä on liian korkea hinta.. Näin menettelemällä välttää usein pahimmat virheostokset.

Vanhojen rahojen keräily on hyvin mielenkiintoinen harrastus ja eräs todella hyvä puoli moniin muihin harrastuksiin verrattuna on se, että siinä ei välttämättä häviä mitään. Kunhan vain harkitsee tarkoin mitä ja millä hinnalla ostaa, niin samalla varmistaa sen että niistä saa aina tarvittaessa omansa pois ja usein enemmänkin. Rahojen arvo kohoaa vuosi vuodelta ja varsinkin harvinaisemmille ja hyväkuntoisille on aina kysyntää. Tavanomaisimmat kohteet kannattaakin hankkia vain hyväkuntoisina, silloin niistä on siinäkin vaiheessa iloa jos niistä haluaa joskus luopua.

Luettelon puuttuessa voi käydä katsomassa mitä täällä on. Linkissä joitain suomalaisia kolikoita. Antaa ehkä jotain kuvaa minkä hintainen mikäkin suunnilleen on. Parempien kohteiden kohdalla voi käydä katsomassa saavutettuja huutokauppahintoja SNY:n tai Holmaston sivuilla, linkit löytyy etusivulta. Huomaa, että kunto vaikuttaa hintaan merkittävästi.